TIMOTEK.EE

Wamak lämpöpumput


Timo on toiminut Wamak lämpöpumppujen parissa jo yli kymmenen vuotta. Vuodesta 2012 alkaen Wamakin maahantuonti Suomeen ja Viroon on ollut Timotekin hallussa. 

Wamak tuottaa pumppuja kaikkiin kokoluokiin, aina pienistä omakotitalojen malleista suurin lämmöntalteenotto ratkaisuihin.  Timotek on keskittynyt lähinnä hiukan isompiin lämpöpumppuihin, tyypillisesti halleihin, tehtaisiin, taloyhtiöhin ja maatalouden lämppumppu ratkaisuihin.  

Timotekin näkökulmasta Wamak on juuri oikea kumppani. Riittävän iso jotta pystyy tekemään tuotekehittelyä, ja laadukkaita tuotteita. Mutta silti riittävän pieni, että suostuu räätälöimään laitteita asiakkaan tarpeisiin, ja kuuntelee kentältä tulevia kehitys ideoita. 

Saatavilla on normaalit maalämpöpumput, ilmavesi-lämpöpumput, vesi-vesi lämpöpumput ja erilaiset lämmöntalteenotto pumput teollisuuskäyttöön. Teholuokat lähtevät 5 kW pikkupumpuista, ja jatkuvat aina 450 kW heavy duty pumppuihin saakka. Pumppuja voidaan ketjuttaa, jolloin tehoa saadaan yhden ohjaimen kautta 1 760 kW. Voidaan myös käyttää peräkkäin useita kylmäaineita, jolloin veden lämpötila saadaan jopa 90 asteiseksi.  


Wamak käyttää ohjaimena Siemenssin lämpöpumppu ohjainta. Käyttövalikoissa on Suomen kieli. Siemenssin ohjain antaa jo vakiokokoonpanossa useiden lämmityspiirien ja lisälämmönlähteiden ohjauksen.  Lisäämällä laajennuskortteja, saadaan tarvittaessa jopa kymmeniä ohjattavia kohteita. 


Kaikki Wamakin pumpputyypit on varustettu elektronisella paisuntaventtilillä. Venttiilin ohjaus tulee suoraan Siemenssin logiikan kautta, joten vika- ja huoltotilanteissa erillisiä digitaalisia huoltotyäkaluja ei tarvita kylmäainepiirin toimintojen testaamiseen säätämiseen ja diagnosointiin.
  
Kompurat tulevat pääsääntöisesti Copelandilta. Pehmokäynnistimet Danfossilta. Yleensäkkin kaikki osat tulevat tunnetuilta toimijoilta, ns. halpakomponentteja ei käytetä. 
Rungot ja muut metalliosat Wamak valmistaa tehtaallaan Slovakiassa, jossa myös pumppujen kokoonpano tapahtuu.  

Kompuroiden tärinänvaimennukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tämä pidentää kylmäaineputkistojen käyttöikää, ja vähentää ääntä sekä rakenteissa kulkevaa "jurinaa". 

Koska koko koneikko on kiinnitetty lämpöpumpun pohjaan, niin äänieristetyt etu- ja sivulevyt voidaan helposti poistaa asennuksen tai huollon ajaksi. 
 
Vakio kokoonpanoon ei kuulu tulistusvaihdinta, koska yleensä sellaisiin kohteisiin joissa siitä olisi hyötyä, valitaan EVI laitteisto ( EVI:stä juttua lisää myöhemmin ). 

Jos kuitenkin todetaan että tulistuksella saadaan kohteessa hyötyä, voidaan lämpöpumppuun tilata lisävarusteena tulistin. 

Alle 30 kW koneissa Wamak käyttää epäsymmetristä vaihdinta ensiöpuolella. Tällä saavutetaan mahdollisimman suuri pinta-ala keruunesteeseen, ja näin tehostetaan hyörystymistä.  

Yksinkertaistaen Wamak lämpöpumppuja on kahta tyyppiä ( ei mietitä nyt Heavy Duty, eikä talteenotto laitteita ). On lämpöpumppuja joissa on tavallinen kompura, ja lämpöpumppuja joissa on EVI kompura.  Suurin ero syntyy siitä että normaali kompuralla tehdään +55 vettä, ja EVI kompuralla +65 vettä. 

EVI laitteessa kylmäainetta ruiskutetaan myös suoraan kompuran kyljestä. Näin saadaan kuumempi lopputulos, ja 10-25 % enemmän tehoa, vaikka keruulämpötila olisikin alhainen. 

EVI laitteet ovat jonkinverran kalliimpia, mutta monesti voidaan nimellisteholtaan valita astetta pienempi laite, koska EVI:llä saadaan enemmän luovutustehoa. Tilanteissa joissa tarvitaan paljon kuumaa vettä, EVI on lyömätön, koska sen COP ei putoa luovutuslämpötilan noustessa yhtä nopeasti kuin normaali koneen. 

Yllä on paljon nippelitietoa. Niillä ei juurikaan ole merkitystä, jos kokonaisuutta ei ole mietitty loppuun asti. Monesti lämpöpumpuista tehdään monimutkaisia syteemeitä, ja käyttäjällä on vaikea ymmärtää mistä maksaa. Toki myös me tarjoamme tarvittaessa monimutkaisen automaatiohelvetin, mutta vain silloin kun sillä oikeasti saavutetaan jotain hyötyä.

 

Timo on touhunnut erilaisten lämpöpumppujen kanssa niin asentajana, suunnittelijana, tuotekehittäjänä, myyjänä kuin maahantuojana. Jotakin on matkan varrella opittukin, ja ehkä suurin "ahaa" elämys on ollut se, että laitteisto kannattaa pitää yksinkertaisena.   
  
Ota yhteyttä, ja kerro mihin tarvitaan lämmitystä, ja mistä jäähdytetään.

Mietitään yhdessä millainen laite, ja millainen systeemi olisi järkevä. 

timo@timotek.ee

Tästä linkistä Wamakin omille sivuille